Blog

Miért fontos a bőrtípusunk szerinti nyári bőrápolás?

A nyár, a meleg és a fokozott UV sugárzás általános hatásai az alábbiak lehetnek:

fokozott pigmentáció, fokozott szaruképzés, fokozott faggyútermelés

Az egyes bőrtípusok, bőrproblémák állapotát ezek a hatások kisebb- nagyobb mértékben eltérően befolyásolják:

Normál bőr

A normál bőr a napfény, a napozás hatására veszíthet víztartalmából, dehidratálttá válhat. Ezért fontos, hogy ilyenkor a normál bőrrel megáldottak is használjanak hidratáló krémeket. (Azzal azért tisztában kell lennünk, hogy ez a bőrtípus, felnőtt életkorban szinte nem is létezik. Ha mégis normál bőrrel rendelkezik valaki, az akkor is csak fiatal korban, és csak bizonyos testtájakon, mint pl.: a dekoltázs, arc két oldala és a fül előtti terület).

Az évnek ebben az időszakában, a dehidratáltság, a bőr egyik legnagyobb veszélye – az eleve vízhiányos, öregedő bőrök esetében is – így ebben az évszakban még nagyobb gondot kell fordítanunk a vízfogyasztásra, és a hidratáló hatású anyagok pótlásáról.
Szem előtt kell továbbá tartanunk az UV sugarak öregítő, szabadgyök- képző hatását is, melyek felerősíthetik, és gyorsíthatják az öregedési, túlsúlyba kerülő lebontó folyamatokat.

Fontos, hogy a nyaralás előtt készítsük fel körültekintően a bőrünket és azt követően is foglalkozzunk vele: legjobb, ha felkeressük kozmetikusunkat egy előkészítő, feltöltő kezelésre, majd a nyár végén szakszerűen, hatékonyan pótoljuk az elvesztett anyagokat, és ellensúlyozzuk az esetleges bőrártalmakat.

Ajánlott kezelések: HYAMATRIX® Hyaluronplasztika és HYAMATRIX® Photo-Aging regeneráló kezelés

Ajánlott termékek: HYAMATRIX® Hosszan tartó hatású nappali arckrém és HYAMATRIX® Kétkomponensű komplexum

Zsíros bőr

Az ún. ,,zsíros bőrök” is eltérően viselkednek a nyári időszakban.

Két típusra bonthatóak szakmai szempontból, és bár mindkettőre alapvetően a fokozott faggyútermelés jellemző, több különbég is van közöttük, és a nyári időszak hatásaira is eltérően viselkedhetnek.

A korpás szeborrea, amely pontosbb, szakmailag helyes megnevezésében ,,felszíni vízhiányos” bőrként szerepel, még inkább hajlamos a kiszáradásra. A fokozott mennyisében termelődő zsíranyag, a gyorsabb ütemű elszarusodás is ronthat az állapotán, így könnyebben alakulnak ki komedók (mitesszerek), melyek ilyenkor még nehezebben is ürülnek. Súlyosabb esetben aknék is kialakulhatnak. Mivel az ilyen bőr hajlamos a gyulladásra, így érthető, hogy nyáron miért kell több gondot fordítani a védelmére.

A kimondottan zsíros bőr, az olajos szeborrea egészen jól tolerálja a nyári szélsőséges hatásokat, eltekintve talán attól az apró, inkább bosszantó kellemetlenségtől, hogy napközben gyakran felfénylik, könnyebben zsírosodik, de ettől eltekintve inkább javul az állapota.

Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy az ilyen bőrtípussal rendelkezők pont emiatt nem használnak ilyenkor kozmetikumokat, sőt: inkább kiszárítják a bőrüket alkoholos készítményekkel, kőpúderekkel és ennek eredményeként alakulhat ki vízhiány. Erre egyébként különös figyelmet kell fordítani az ilyen típusok bőrök esetében: soha nem szabad kiszárítani, mert a bőr az ilyen hatások elleni védekezésként még több zsiradékot, faggyút fog termelni, és a további vízvesztés megakadályozására még inkább megvastagodik a felhám is.

Fontos, hogy rendszeresen, körültekintően peelingezzük, és kellőképpen hidratáljuk, illetve ne hagyjuk kiszáradni a bőrt, és a letisztító kozmetikumok tekintetében is kerüljük a szárító hatású, magas alkoholtartalmú készítményeket.

Ajánlott termék: HYAMATRIX® AF Gyulladáscsökkentő krémgél

Különleges esetek

Az ellenkező esetek, az alipikus bőrök viselkedése is eltérő lehet: az enyhén zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőrök állapota, ha gondoskodunk a megfelelő védelmükről, táplálásukról, akár még javulhat is.

A fokozottan alipikus bőrök viszont gyulladásra hajlamosak, ennek a típusnak ez az időszak a fokozott zsír- és vízpótlásról, védelemről kell, hogy szóljon.

Ajánlott termék: HYAMATRIX® Hosszan tartó hatású nappali arckrém

Tanácsok kombinált bőrtípusra

A problémát mindezek ismeretében már csak az jelentheti, hogy az esetek túlnyomó többségében a bőrünk kombinált, vagyis testtájanként eltérő bőrtípussal rendelkezünk a legtöbben.

Ha viszont a legfontosabb teendőket szem előtt tartjuk, akkor nem hibázhatunk nagyot, vagyis, ami minden bőrtípus esetén feladat a vakáció alatt is:

  • mérsékletesség
  • fényvédelem
  • hidratálás
  • gyulladáscsökkentés,
  • szabadgyökök semlegesítése antioxidánsokkal (ezek az UV sugarak és a gyulladásos folyamatok
  • hatására fokozottan termelődnek).

A leggyakoribb bőrproblémák (nyáron is)

Az aknék: állapotuk javulni szokott a napfény hatására, tekintve a napfény antibakteriális hatására, de a túlzásba vitt napozás sokkal többet árthat, mint használ.

Ráadásul az ilyen problémákkal küzdőknél gyakran alakulnak ki pigmentáltan gyógyult hegek, így a fényvédelem ebben az esetben elengedhetetlen. Fontos még a napfény gyulladáskeltő hatásának ellensúlyozása (= gyulladáscsökkentés), ha mégsem sikerült elkerülni a bajt.

Pattanások esetén is tilos a bőrt kiszárítani, használjunk hatásos, de kíméletes tisztító kozmetikumokat reggel és este (HYAMATRIX® Arctisztító Lotion), és kenjük a bőrünket nem zsíros, könnyű, de mégis nagy hatékonyságú hidratáló és gyulladáscsökkentő hatóanyag tartalmú kozmetikumot (pl.: a hyaluronsav hatékony nyugtató hatású hatóanyag).

Ugyanez igaz a rosacea esetén: nagyon fontos, hogy ilyen jelegű problémával lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon, védjük a bőrünket, és az esetlegesen kialakuló gyulladást minél gyorsabban és hatékonyabban csillapítsuk.

Ajánlott termékek: HYAMATRIX® Korrekciós szérum hyaluronsavval és HYAMATRIX® AF Gyulladáscsökkentő krémgél

Természetesen van néhány olyan probléma, betegség, melyeknek kimondottan jót tesz a nyár és a napsütés: ilyen a pikkelysömör, illetve a dermatitisek egyes típusai (pl.: szeborreás dermatitis, stb).

Az egész szervezetünknek, így a bőrünknek is fontos, hogy nyáron feltöltődjön, kiviruljon. Ahhoz, hogy ezt lehetővé tegyük fontos tisztában lennünk azzal, hogy sem mi, sem pedig a bőrünk nem viselkedik egyformán – ezért kérd ki egy hozzáértő szakember, vagy a kozmetikusod tanácsát az egyéni bőrtípusodnak legmegfelelőbb arcápolási programért!

Várjuk Önt!

Jelentkezzen be a Stílus Kozmetikába ma és tapasztalja meg Ön is azt az egészséges, tiszta, üde és fiatalos bőrt, melyről mindig is álmodott!